,
|

Web sitesi yapmak: Eylemlerin gücü: Neden sıfatlardan kaçınmalısınız?

"Ööö Bööö Pizzaaaa!" üzerinde kocaman bir pizza resmi olan bilboardu gören kadın kendini yol kenarındaki çalılıklara zor attı. Midesinde ne var ne yok boşalttı. Bu hikaye Amerika'da saygın tıp dergilerinde geçen gerçek bir olaydır.

Bir reklam metni başlığı için verilen bu tepki biraz abartılı gelebilir. Söz konusu olayın kahramanının hamile oluşu hassasiyetini verdiği tepkiyi açıklayabilir. Ancak gerçek şu ki herkesin sıfatları yorumlayışı farklıdır. Reklam yazarları "ööö bööö" nün pizza için çarpıcı bir sıfat olduğunu düşünselerde okuyucu için bu iğrenç şeyler için kullanılan öğürme eylemini çağrıştırmaktadır.

Neden sıfatlardan kaçınmalısınız? Bunu açıklamadan önce sıfat nedir kısaca hafıza tazeliyelim. Sıfatlar kelimeleri niteleyen açıklayan kelimelerdir. Örneğin, sevimli, iğrenç, pembe, sıska, muhteşem, sönük gibi.

Sıfatların yol açtığı üç temel problem vardır:

1) Sıfatlar kesinlik taşımaz. Muhteşem veya gülünç ne kadar gülünç olduğu hakkında bir bilgi vermez.

2) Sıfatlar farklı kişiler için farklı şeyler ifade eder. Bu en belalısıdır. Yukarıdaki pizza hikayesinde reklam yazarı iyi bir şey olduğunu düşünüyorlar

3) Sıfatlar doldurma ve reklam izlenimi verir.

Sıfat kullanmayacaksak ne kullanacağız?

Fiil. Fiiller taşımak, koşmak gibi eylem anlatır. Cümleyi taşıyan "beygir" olarak nitelendirilir fiiller.

Fiiller hikaye anlatmak kadar okuyucunun zihninde bir resim de oluşturur.

Mümkün oldukça olma durumunu da fiillerle anlatmaya çalışın.

Olarak yaparak fiiller güçlendirilmesi mümkün olduğu kadar özel. Yemek, örneğin, aynı zamanda kemirmek, semirmek ve yalayıp yutmak size ifade etmek istediğime bağlı olabilir.

Yansımalı sesler içeren fiillerin akılda kalıcılığı fazladır; örneğin gürledi, zırladı, çınladı.

Bir metin yazarı olarak okuma sırasında size güçlü veya değişik gelen fiilleri bir kenara not etmeniz çok işinize yarar. Tuhaf ve sıradışı kullanımları not edin özellikle. Örneğin: "kalabalık sokak parkın sükuneti tarafından yutulmuştur." Böyle bir cümlede parkın sokağın gürültüsünü yutması güçlü bir anlatım yaratır.

Şu temel kuralı unutmayın:

Dönüşüm = eylem

0 comments:

Yorum Gönder

Daha iyi sonuc icin yorumunuzu su sekilde yazin:
<a href="http://site_adresinizi_buraya_yazin" >

Site tanitimi bir kac cumle ile...

</a>