,
|

Web programlama nedir?

Web sayfaları sadece okunmaya yarayan pasif dökümanlar değildir. Web sayfalarında bir takım hesaplar yapmak, veritabanına erişim, veri giriş çıkışı, veri sorgulama, grafik efektleri vs yapmak hatta oyunlar programlamak mümkündür. Web programlama programın çalıştığı yere göre temel olarak iki şekilde olur; 
1) İstemci tarafı programlar 
2) Sunucu tarafı programlar
İstemci tarafı programlar
Kullanıcı bir sayfaya eriştiğinde sayfa ile birlikte kullanıcının bilgisayarına yüklenir ve web tarayıcı içinde çalışır. Bu programlar HTML kaynak kodunun içine serpiştirilmiş kodlardır. 


Sunucu tarafı programlar
Kullanıcı bir sayfaya erişmeye çalıştığında, sayfa kullanıcıya gösterilmeden önce sunucu tarafından kendi üzerinde çalıştırılan programlardır. Kullanıcı burada programın sonuç çıktısını web sayfası olarak görür.
İstemci tarafı programlama için JavaScript veya VBScript dilleri kullanılır. Sunucu tarafında ise bir sınırlama olmamakla beraber en popüler programlama dilleri/teknolojileri, ASP, JSP, Java ve PHP dir. Sunucu tarafı programlar genellikle veritabanı işlemleri, sorgulama vs işleri için yapılır. İstemci tarafı programları ise, kullanıcıdan alınan verilerin kontrol edilmesi, sunucudan gelen sayfanın şekillendirilmesi, bazı efektlerle süslenmesi işleri için kullanılır. Burada istemci ve sunucu programlaması amaca göre seçilir, çünkü bazı işler birinde ya da diğerinde yapılamaz ancak bazı durumlarda aynı iş sunucu veya istemci programı ile çözülebilir. Genelde sunucu ve istemci programları birlikte ve birbirini tamamlayıcı olarak kullanılması yaygındır.

1 comments:

  • Unknown   27 Eylül 2009 11:52

    Uzman ekiple kondisyon aletleri ve koşu bandı tamiri,
    bakımı garantili yapılmaktadır.. USTANIZI UZAKLARDA ARAMAYIN..!
    05439534653 www.kosubanditamiri.com 05356230613

Yorum Gönder

Daha iyi sonuc icin yorumunuzu su sekilde yazin:
<a href="http://site_adresinizi_buraya_yazin" >

Site tanitimi bir kac cumle ile...

</a>