,
|

DNS ve Siteye Erişim Engelleme ve Yasaklı Sitelere Erişim

Türkiye de zaman zaman bazı web sitelerine erişim mahkeme kararı ile yasaklanır. Bu durumda Türkiye içinde bulunan bütün DNS sunucularındaki adres, "bu siteye erişim falanca nolu mahkeme kararı ile engellenmiştir" türünden bir mesaj veren bir sunucuya yönlendirilir. Dikkatli okurlar, hemen buradaki inceliği yakalamışlardır. Burada anahtar sözcük "Türkiye sınırları içinde bulunan DNS sunucular" kısmıdır. Yani Türkiye dışında bulunan DNS sunucular yine normal şekilde hayatlarına devam ederler. Bu da demek oluyor ki, bilgisayarınızın yalnızca DNS ayarı ile oynayarak bunu Türkiye dışındaki bir sunucuya çevirerek bu engeli aşabilirsiniz. 

Elbetteki burada önemli olan teknik olarak siteye erişip erişememeniz değil yasal olarak erişip erişememenizdir. Yani dış DNS sunucudan engelli sitenin adresini alabilirsiniz ancak engelli siteye eriştiğiniz anda yasaya karşı gelmiş olursunuz ve suç işlemiş olursunuz. Bu yüzden her ne kadar teknik mümkünatı olduğunu söylesek de bunu yapmanızı tavsiye etmiyoruz. Çünkü bunu yapan kim olursa olsun bir suç işlemektedir. 

Kim olursa diyoruz çünkü Türkiye de herkes yasalar önünde eşittir, başbakan da cumhurbaşkanı da yasalara uymaya mecburdur. Örneğin siz gidip yasaklı bir video paylaşım sitesine kayıt ettiğiniz görüntüleri koyarsanız yasaya karşı gelmiş olursunuz. Bu video masum da olsa Amerikan başkanını tebrik de olsa bu böyledir... Sadece söylüyoruz. Milletim sana söylüyorum, milletimin vekili sen dinle.

0 comments:

Yorum Gönder

Daha iyi sonuc icin yorumunuzu su sekilde yazin:
<a href="http://site_adresinizi_buraya_yazin" >

Site tanitimi bir kac cumle ile...

</a>