,
|

DNS nedir? DNS Server Ne işe yarar?



DNS alan adı sistemidir. Alan adı sistemi en basit şekli ile telefon numarasına benzetilebilir. Nasıl bir kişiye ulaşmak için onun telefon numarasını çeviriyorsak internet üzerindeki bir web sunucusuna ulaşmak için ona ait adresi (IP adresi) girmemiz gerekir.


Elbette bir kişinin bütün telefon rehberini hafızasında tutup insanlara ezberden ulaşması mümkün değildir. Bunun yerine kişinin adı ve soyadını, veya şirketin adını telefon rehberinden bakıp numarasını çeviririz.
İnternet ortamındada DNS adı verilen büyük bir telefon rehberi vardır. Bu rehberde web sitelerinin 'adları' yani 'alan adı' ve buna karşılık gelen IP adresi yazılıdır. Biz herhangi bir web adresini yazdığımızda bizim haberimiz olmadan bilgisayarımız bu DNS adı verilen rehbere bakar ve oradan o web adresine ait IP adresini bulur ve telefon çevirir gibi ona ulaşır.

DNS Server veya DNS Sunucu Nedir?
DNS sunucu bilgisayarınızın sorduğu herhangi bir internet adresine karşılık gelen IP adresini veren sunucudur. Siz tarayıcınıza bir sitenin adresini girdiğinizde bilgisayarınızın bu adrese ulaşabilmesi için IP adresini bilmesi  gerekir. Bu yüzden bilgisayarınız siz farkında olmadan DNS sunucu ile bağlantıya geçer ve bu web adresine ait  IP adresini ister.  DNS sunucunun yeğane görevi budur. DNS sunucu üzerinde bütün alan adlarını ve IP adreslerini bulunduran bir veritabanı vardır. Sunucu bu veritabanında verdiğiniz adresi arar ve bulur.

Peki adres herzaman bulunur mu? Hayır. Eğer DNS sunucu adresi bulamazsa size bulamadım demeden önce kendisinin bağlı olduğu bir üst DNS sunucuya adresi sorar. Üst sunucu adresi bulamazsa o da bir üste sorarç Bu böyle bütün üst sunucular sorgulanana kadar sürer. Eğer hala bulunamazsa size adres bulunamadı mesajı gelir.

0 comments:

Yorum Gönder

Daha iyi sonuc icin yorumunuzu su sekilde yazin:
<a href="http://site_adresinizi_buraya_yazin" >

Site tanitimi bir kac cumle ile...

</a>